مطالعات فرهنگ مجازی

این وبلاگ متعلق به کلاس مطالعات فرهنگ مجازی دکتر سعیدرضا عاملی، در مقطع دکتری است.

مطالعات فرهنگ مجازی

این وبلاگ متعلق به کلاس مطالعات فرهنگ مجازی دکتر سعیدرضا عاملی، در مقطع دکتری است.

نقش بلاک‌چین در ارتباطات میان فرهنگی

جمعه, ۳ اسفند ۱۳۹۷، ۱۱:۳۵ ب.ظ

 

بسم الله الرحمن الرحیم 

 

 

 

 

 

بلاک‌چین چیست؟

 

 

بلاک چین (Blockchain) از دو کلمه Block (بلوک) و Chain (زنجیره) ایجاد شده است. این فناوری در حقیقت زنجیره‌ای از بلوک‌هاست. به طور کلی بلاک چین یک سیستم ثبت اطلاعات و گزارش توزیع شده و به صورت غیرمتمرکز است. بیت کوین اولین کاربرد از این فناوری بود و از بلاک چین برای ذخیره اطلاعات دارایی کاربران بهره برد. اگر بلاک چین یک سیستم عامل باشد، بیت کوین نرم افزاری روی این سیستم عامل است. در هر بلاک هر اطلاعاتی می‌تواند ثبت شود؛ از جرم و جنایت‌های یک فرد تا نمایش اطلاعات حساب برای دارایی‌ها مانند بیت کوین. در بلاک چین اطلاعات در بلاک‌ها قرار می‌گیرند و با هم به صورت زنجیره‌ای مرتبط می‌شوند (آذرنیوار, 1397)

 

 

 

 

 

 

نمونه‌هایی از کاربردهای بلاک‌چین

 

 

بانکداری و پرداخت

 

 

عده زیادی معتقدند آنچه بلاک‌چین با صنعت بانکداری و پرداخت خواهد انجام داد بسیار مشابه کاری خواهد بود که اینترنت با رسانه‌ها انجام داد. بلاک‌چین این قدرت را دارد که دسترسی راحت (به‌اندازه نصب یک اپلیکیشن روی گوشی هوشمند) میلیاردها انسانی که از بانکداری سنتی بی‌بهره بوده‌اند را قادر سازد تا با کارمزد بسیار اندک و سرعت بسیار بالا به هر نقطه از کره زمین منتقل کند. بسیاری از بانک‌ها مانند سانتاندر و جی‌پی مورگان هم به صورت خصوصی روی این فناوری و هم با استفاده و سرمایه‌گذاری در پروژه‌هایی مانند ریپل تلاش می‌کنند گوی سبقت را از رقبای خود بربایند و سهمی از آینده را برای خود کسب کنند. (مروری کوتاه بر کاربردهای بلاکچین؛ زنجیری که دیوارها را میشکند, 1397)

 

 

امنیت سایبری

 

 

با وجود عمومی بودن رکورد اطلاعات و دفتر حساب‌ها در فناوری بلاک‌چین، اطلاعات پس از صحت‌سنجی توسط پیشرفته‌ترین الگوریتم‌های رمزنگاری رمزینه می‌شوند. به این ترتیب داده‌ها کمتر مستعد هک شدن یا تغییرات بدون مجوز و ناخواسته هستند. امروزه امنیت اطلاعات و هک دیتابیس‌ها و لو رفتن اطلاعات خصوصی بسیاری از مردم ضررهای جبران‌ناپذیری برای شرکت‌ها و دولت‌ها به وجود آورده. دلیل این اتفاق مستقر بودن تمامی اطلاعات روی یک سرور مرکزی است. با بلاک‌چین دیگر خبری از یک سرور نیست. هر گره شبکه خود دارای نسخه‌ای از کل دفتر حساب یا رکوردهاست. با وجود این موضوع باید در نظر داشت که فناوری بلاک‌چین هنوز بسیار جوان است و اپلیکیشن‌های ساخته‌شده مبتنی بر این فناوری همچنان دارای ایرادات هستند. (مروری کوتاه بر کاربردهای بلاکچین؛ زنجیری که دیوارها را میشکند, 1397)

 

 

مدیریت زنجیره تأمین

 

 

با فناوری بلاک‌چین تراکنش‌ها می‌توانند به شیوه‌ای غیرمتمرکز و به صورت دائمی ذخیره شوند به گونه‌ای که در هر زمان قابلیت مشاهده شدن به صورت شفاف برای آنها وجود دارد. این قابلیت می‌تواند تأثیر عظیمی در کاهش زمان‌های تأخیر و اشتباهات انسانی داشته باشد. همچنین می‌توان برای بررسی و مشاهده هزینه‌ها، نیروی کار و زمان در هر یک از بخش‌های زنجیره تأمین از آن استفاده کرد. این امر تأثیرات جدی برای درک و کنترل اثرات واقعی محصولات زیست‌محیطی خواهد داشت. (مروری کوتاه بر کاربردهای بلاکچین؛ زنجیری که دیوارها را میشکند, 1397)

 

 

شبکه‌سازی و اینترنت اشیا

 

 

سامسونگ و ای‌بی‌ام از فناوری بلاک‌چین برای توسعه ایده پلتفرم جدیدی به نام ادپت استفاده می‌کنند که شبکه غیرمتمرکزی از وسایل اینترنت اشیا را تشکیل می‌دهد. این پلتفرم مانند یک دفتر حساب عمومی برای تعداد زیادی از سنسورها و وسایل اینترنت اشیا فراهم خواهد کرد که نیاز به یک مرکز برای مدیریت و ارتباط میان این وسایل را حذف می‌کند. (مروری کوتاه بر کاربردهای بلاکچین؛ زنجیری که دیوارها را میشکند, 1397)

 

 

بیمه

 

 

بازار جهانی بیمه مبتنی بر مدیریت اعتماد است. بلاک‌چین یک روش برای مدیریت اعتماد است و می‌تواند برای صحت‌سنجی انواع بسیاری از داده‌ها در بیمه‌نامه‌ها استفاده شود. نمونه آن هویت فرد بیمه‌شده است. این دست اوراکل‌ها می‌توانند پلی میان اطلاعات جهان بیرونی و قراردادهای هوشمند روی بلاک‌چین باشند. اترنیتی نام پروژه‌ای مبتنی بر بلاک‌چین است که ابزارهای مورد نیاز در صنعت بیمه را توسعه خواهد داد. (مروری کوتاه بر کاربردهای بلاکچین؛ زنجیری که دیوارها را میشکند, 1397)

 

 

حمل‌ونقل خصوصی و اقتصاد اشتراکی

 

 

از بلاک‌چین می‌توان برای ساخت نمونه غیرمتمرکز اپلیکیشن‌های حمل‌ونقل شهری فردبه‌فرد استفاده کرد. به این صورت که در قالب اسمارت کانترکت صاحب خودرو و یوزر با هم بر سر موارد مختلف یک سفر اعم از مبدأ و مقصد و مبلغ توافق می‌کنند. سپس این توافق توسط هر دو نفر امضا می‌شود و بر بستر امن بلاک‌چین قرار می‌گیرد. همچنین کیف پول‌های ساخته‌شده روی خودروها این امکان را به آنها می‌دهد که به صورت اتوماتیک برای جای پارک یا عوارض جاده‌ای پرداخت انجام دهند. (مروری کوتاه بر کاربردهای بلاکچین؛ زنجیری که دیوارها را میشکند, 1397)

 

 

خیریه

 

 

اکثر شکایات در رابطه با خیریه‌ها مربوط به ناکارآمدی و فساد در سیستم‌های خیریه است که باعث عدم انتقال پول به افراد نیازمند می‌شود. با استفاده از بلاک‌چین و قابلیت امنیت و شفافیت آن این امکان پیش می‌آید که پول منتقل‌شده به سازمان خیریه تا لحظه انتقال به فرد نیازمند مورد ردیابی قرار گیرد. امروزه خیریه‌های مبتنی بر بیت‌کوین مانند Bitgive سعی می‌کنند با استفاده از دفتر حساب توزیعی و بلاک‌چین این امر را تحقق بخشند. (مروری کوتاه بر کاربردهای بلاکچین؛ زنجیری که دیوارها را میشکند, 1397)

 

 

 سلامت

 

 

یکی دیگر از صنایعی که بر پایه سیستم‌های سنتی بناشده و مستعد بن‌افکن (Disruptive) شدن است صنعت سلامت و درمان است. یکی از مشکلاتی که بیمارستان‌ها با آن دست و پنجه نرم می‌کنند نبود پلتفرم امن برای ذخیره‌سازی و اشتراک اطلاعات حساس بیماران است و معمولاً بیمارستان‌ها قربانیان هک‌های بزرگی هستند که دلیل عمده آن عدم به‌روزرسانی زیرساخت‌های آن‌هاست. فناوری بلاک‌چین این اجازه را به بیمارستان‌ها می‌دهد که رکوردهای پزشکی را در اختیار بیماران و مقام‌های مسئول و متخصص به صورت امن قرار دهند. دو استارت‌آپ Dental و Medichain در این زمینه فعالیت‌های پیشروی انجام می‌دهند. (مروری کوتاه بر کاربردهای بلاکچین؛ زنجیری که دیوارها را میشکند, 1397)

 

 

مدیریت انرژی

 

 

مدیریت انرژی برای مدت‌زمان طولانی است که از صنایع به شدت متمرکز محسوب می‌شوند. تولیدکنندگان انرژی و مصرف‌کنندگان آن قادر به داد و ستد مستقیم نیستند و برای تحقق این امر باید یا از شبکه انتقال عمومی یا واسطه مطمئن استفاده کنند. بلاک‌چین این پتانسیل را دارد که با طراحی یک شبکه غیرمتمرکز انرژی تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان به صورت مستقیم باهم انرژی داد و ستد کنند (مروری کوتاه بر کاربردهای بلاکچین؛ زنجیری که دیوارها را میشکند, 1397)


 

 

 

بلاک‌چین در ارتباطات میان فرهنگی

 

 

بلاک‌چین واسطه را حذف می‌کند. در یک معامله برای آنکه بتوانیم به طرفین معامله اعتماد کنیم لازم است به یک واسطه اعتماد داشته باشیم و از طریق آن به طرف دیگر معامله اعتماد کنیم، حالا این اعتماد می‌تواند میزان پر بودن حساب طرفین معامله باشد یا میزان اخلاقی عمل کردن آها در معامله. در ارتباط میان فرهنگ‌ها هم مسئله اعتماد، یک مسئله کلیدی است. اگر اعتماد نباشد ارتباط واقعی نیز شکل نخواهد گرفت و در واقع چیزی رد و بدل نخواهد شد و تأثیری نیز ایجاد نمیشود. حال سؤال اینجاست: بلاک‌چین آیا می‌تواند اعتماد میان فرهنگ‌ها را نیز فراهم کند؟ 

 

 

بلاک‌چین توان ایجاد یک عصر جدید از شفافیت و ارتباطات در مقیاس جهانی را دارد. در حال حاضر شبکه های اجتماعی متمرکز هستند و کاربران به سادگی باید قبول کنند که داده های آنها می توانند جمع آوری و از طریق آنها کسب درآمد شود. با این حال، در آینده نسل جدیدی از شبکه های اجتماعی از فن آوری بلاک‌چین برای ایجاد شبکه های غیر متمرکز استفاده می کنند که کاربران می توانند بدون نیاز به یک مقام مرکزی و بدون نیاز به ارسال اطلاعات شخصی خود، به عنوان عضوی از یک شبکه عمل کنند (Hayward). در این حالت نیروی مرکزی نمی‌تواند اطلاعات را جمع آوری کند. بنابراین می‌توان گفت از آنجا که در ارتباط میان فرهنگ‌های مختلف، دولت‌ها به عنوان یک نیروی مرکزی می‌توانند به عنوان عاملی مزاحم و برهم زننده اعتماد عمل کنند، می‌توان به وسیله بلاک‌چین نیروهای مرکزی را حذف کرد تا فرهنگ‌ها بتوانند به صورت طبیعی و کاملا رو در رو با یکدیگر گفت و گو کنند و نیرویی توان سانسور و جهت‌دهی به اطلاعات رد و بدل شده را نخواهد داشت. 

 

 

منابع

 

Hayward, N. (n.d.). Culture and Communications In A Blockchain World.

 

 

آذرنیوار, م. (1397). فناوری بلاکچین چیست؟. Retrieved from arzdigital: https://arzdigital.com/what-is-blockchain-technology/

 

 

مروری کوتاه بر کاربردهای بلاکچین؛ زنجیری که دیوارها را میشکند. (1397). Retrieved from راه پرداخت: https://way2pay.ir/97560

 

 

 

 

 

 

 

 

 
  • زینب خرمی شاد

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی